Girolles - Cantharel - Hanekam - Dooierzwam

De girolles, ook wel ‘hanekam’ ,‘dooierzwam’  of cantharel genoemd, is een trechtervormige paddenstoel met een kleur die varieert van witachtig tot diepgeel en soms zelfs oranje. In het begin heeft de cantharel een bolle vorm, maar als hij volgroeit is krijgt hij zijn trechtervormige uiterlijk met een ingerolde, gebroken rand. De paddenstoel heeft een 3 tot 10 cm brede hoed op een 3 tot 8 cm lange steel. Deze steel is stevig en naar de basis versmald.

De Fransen spreken over girolles, bij ons heten deze paddenstoelen cantharellen, dooierzwammen of hanenkammen. De smaak wordt peperachtig tijdens de bereiding, daarom noemen de Duitsers haar ook ‘pfifferlinge’.

Cantharellen behoren, net als morieljes, tot de duurdere paddestoelsoorten en gelden, vanwege hun fijne, delicate smaak, als een delicatesse. Bakken of sauteren is de aangewezen bereidingswijze. Gebakken cantharellen doen het uitstekend in omeletten, lauwwarme(wild)salades en als garnituur bij vlees, wild of gevogelte. Cantharellen kun je ook, gebraiseerd of meegestoofd, verwerken in ragoûts en soepen

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Clean Grey